Oldalak

2010. július 5., hétfő

Csípésre levendulaolajat!

Senki sem szereti a szúnyogok, méhek, hangyák darazsak és egyéb rovarok csípéseit. Ennek ellenére sajnos minden nyáron szúnyoginvázióval küzd az ország, különösen a vizek mellett élők. A leggyakrabban előforduló, legkisebb, azonban legbosszantóbb csípéseket a szúnyogok okozzák. Észre sem vesszük, már megcsípett, ott a piros duzzanat, amit aztán vakarhatjuk a végtelenségig, mert, mintha sosem akarna elmúlni a viszketés. Ezeket a tüneteket a rovar méreganyagában lévő toxinok okozzák.

Természetesen a szúnyogcsípés ellen lehet védekezni, mivel léteznek mindenféle szúnyogriasztó szerek. Spray, törlőkendő, krém, karkötő, stb, kinek mi tetszik, lehet válogatni. Ezek között találhatók olyanok, melyek valóban kellemetlen szagúak, azonban az illóolajokkal riasztó szerek (pl. citronella, eukaliptusz, levendula, rozmaring, teafa vagy cédrus olajok közül 1-3 fajta keveréke) már egészen elviselhetőek. Nekem személyesen a törlőkendő a "kedvencem"- már ha lehet kedvenc egy szúnyog elleni szerből.

De mit tegyünk, ha már megcsípett az a fránya rovar? Persze, be kell kenni "valamivel". De mivel? Ugyanis elég sok megoldás létezik.
1. Minden csípésre általánosan használható levendula illóolaj, melynek gyulladáscsökkentő és tisztító hatása is van. Ebből 1-2 cseppet az ujjunkra kell tenni, és közvetlenül is be lehet dörzsölni a csípést. (Ezt illóolajat közvetlen tehetünk a bőrünkre, illetve egészen pici babáknál is lehet alkalmazni.)
2. Úgyszintén jó a csípésekre általánosan, ha egy kis Fenistil géllel bekenjük.
3. A szúnyogcsípésre egy jó házi módszer, ha almaecettel mossuk le a csípést, vagy ecetes borogatást teszünk rá.
4. Több gyártó is készít (szúnyog)csípésre való "tollat", krémet, amit rá kell kell kenni a csípésre és rögtön enyhíti a viszketést.
5. Érdekességképpen: a méhecske és a hangya mérge savas, ezért azt lúgosan kell kezelni. Például szódabikarbónával vagy szódabikarbónás vízzel.
6. Ennek párjaként, a darázs csípése pedig lúgos kémhatású, így azt savas oldattal kell kezelni. Például citromlével, vagy ecetes vízzel. Illetve beválik a régi trükk a paradicsom, illetve hagyma csípésre való kötözése, melyek kiszívják a méreganyagot.

Mindenkinek lehet tehát néhány trükk a tarsolyában, hogy mit tegyen, ha nagyon viszket a bőre egy nyári -leginkább- szúnyogcsípéstől. Szerintem a legjobb, ha egy pici levendula illóolaj van nálunk, ami kevés helyet foglal, és bármikor előkapható. De mindenkinek szíve dolga, hogy mit alkalmaz...

Kíváncsi vagyok, hogy ki melyik csípés utáni, viszketés elleni módszert preferálja. Úgyhogy bátran lehet írni a véleményeket!




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...