Oldalak

2011. január 19., szerda

Szülinap az Olimpiában

Még decemberben jártunk az Olimpiában szülinapot ünnepelni. Akkor egy kicsit már fellebbentettem a fátylat a menü egy részéről, de az összes közreadásáig csak most jutottam el.  
5fogásos vacsorát kértünk á la Takács Lajos (és csapata), de nekik az 8 fogást jelentett, mert mindenféle elő-előétel, meg elődesszert az pluszban volt. Mellette lecsúszott vagy 5 pohár jófajta bor (na jó, én 3-4nél megálltam:) Csongrádi Csaba ajánlásával, aminek nem tudtunk ellenállni. És ami még különösen szuper volt, az a diós és az asztalt szilvás kenyér.
Természetesen maga a vacsora is fantasztikusan finom volt, de úgy gondolom, hogy az Olimpiát ismerőknek nem kell tovább fényezni. Aki meg nem ismeri, az amint tud, menjen el oda, mert zseniális a hely. Az utóbbi csoport kedvéért, a koncepció a következő: nincs étlap, hanem minden nap egy táblára felírják az aznapi hozzávalókat (tapasztalat szerint egy részét) és, ha valamit nagyon nem szeretsz, vagy allergiás vagy rá, akkor jelezni kell. Egyébként pedig hozzák a napi alapanyagokból elkészült menüt. Ami egytől egyig csudafinom volt! Habár néha tovább tart kimondani a nevét, mint megenni, de a topgasztronómia már csak ilyen :) 

Hát akkor lássuk a fogásokat, csak tömören, némi szubjektív kommenttel. 
Fotózni csak későn kezdtem el, bocs:) Lehet csemegézni! 
(Tőlem ne várjatok hiperszuper megnevezéseket, örültem, hogy nagyjából meg tudtam jegyezni a 8fogás lényegét+sorrendjét, szakkifejezésekkel csínján bánok:)

1. Zöld (színű) kagyló színben hozzá illő (zöld) kagylóhabbal+ fekete kagyló fehér kagylóhabbal 
Itt volt az első "bibi": a kagyló nem volt fent a táblán, én meg semmire sem vagyok-tudtommal- allergiás, úgyhogy kihozták a kagylót, én meg csak pislogtam, hogy ööööö.....ezt nem szeretem. Na de ilyen helyen azért megettem :) de még nincs a top10-ben.

2.Orosházi kacsamáj mangóhabbal
Jujj, ez isteni finom volt! Szuper párosítás, szuper ízek! 

3. Bableves posírozott tojással és csírával:)
Finom volt, de meglepett, hogy csak barna lé volt, és semmi belevaló. Maradnék a sok babos, csipetkés, lilahagymás bablevesnél. És azért csurran egy kis szaknyelvecske...

4. Tápiógyörgyei kacsacomb párolt káposztával
Well done, kacsa nagyon like!

5. Kóser-arab bárány édesköménnyel 
A bárány isteni volt (hiába, szeretem a húsokat), az édeskömény nekem nem jött be. Még egy bébirépa és két szem(!) héjában sült krumpli volt köretnek. Nem baj, ilyen helyeken ez a divat, de poénkodtam rajta egy sort, hogy más étteremben egy ember kap annyi krumplit köretnek, mint, amit most porcióztak kb. 13-unknak. 

6. Nagykőrösi sajtok
Szuper sajtok bébiméretben. A tálalás csúcsa volt. De tényleg, gyönyörűen volt tálalva :). Ez mindegyikre igaz, de ugye van fordított arányosság a tálalás szépsége és a fogás mérete között? :)

7.Gesztenyekrém csokoládékehelyben szőlővel infúzionált feleteribizlivel 
Na, ezt sokat memorizáltam! :) Hibátlan volt!
8. Ceyloni fehéjas narancsmousse forraltbor fagyival
Érdekes párosítás. Én nem szoktam télen fagyit enni, mint pár ismerősöm a mélyhűtőjéből, de ez a forralt bor fagyi meglepett :) Már az ötlet is, pláne az íze. De a mousse is nagyon ott volt. Jó, nálam könnyű, mert imádom a mousse-okat. De persze csokirajongó lévén a csokimousse a numberone. 

...habár a csokimousse-ról lemondtam a múltkor a créme brulée kedvéért, de nem bántam meg. Nemsokára jön a bejegyzés arról az isteni, már a GasztrOkosban is emlegetett desszertről is.

Én mindenképp megyek még az Olimpiába, ha rajtam múlik és remélem kedvet kapott mindenki! 

(A két tulajdonosról a fotó az Olimpia étterem honlapjáról való, a harmadik saját.)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...