Oldalak

2010. szeptember 15., szerda

Baconos- sajtos csirketorta


A klasszikus sajtos csirketortámat picit átalakítottam, de csak egy leheletnyivel. A jénait "kitapétáztam" vékonyra szelt bacon-nel. Ez egy kezdőknek is könnyű, könnyen elkészíthető étel, amit sok emberes vendégséghez is ajánlok.

A hozzávalók 2 fő részére:
2 db csirkemell filé
30-40 dkg reszelt sajt
2 tojás
4-5 ek. liszt
15-20 dkg vékonyra szelt baconszalonna

Összes sütési idő: 35-40 perc

A csirkemellet megmosom, levágom a "nemkívánatos részeket", felszeletelem vékonyabb szeletekre. (Nem csíkokra, hanem vízszintesen.) Ezután besózom, és picit állni hagyom.
Ezalatt a bacont a jénai aljába fektetem, szépen egymás mellé a szeleteket, az oldalára is.
Valamint előkészítem a liszt-tojás- reszelt sajt panírhoz a hozzávalókat. Ennek az időigényesebb része a sajtreszelés. Ennyi idő pont elég is a csirkemell pihentetéséhez, tehát kezdhetek panírozni. Mielőtt ennek nekiállok, bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
Bepanírozok minden husit és szépen egymás mellé fektetem őket a tálba, lehetőleg több rétegben. (Ez nyilván attól függ, hogy mennyi a husi és mekkora a tál.) Ha több sajtot reszeltem, akkor az nyugodtan mehet a tetejére, és egyébként a husikon is lehet sok a sajt.


Ha kész (és a sütő is felmelegedett kellőképp), akkor
máris betehetjük, csak előtte tegyünk rá alufóliát.
Így sütjük kb. 25 percet, majd levesszük az alufóliát, és még sütjük tovább kb. 15 percig, amíg meg nem pirul a sajt. Akinek van, az a végén 2-3 percre a grill funkciót is bekapcsolhatja, akkor nagyon szép barna és picit ropogós lesz a sajt, de ennél nagyon kell figyelni és ott kell lenni, mert pillanatok alatt megéghet a remekmű. Ha kész, akkor ki is boríthatom és akkor kapok egy gyönyörű baconnal borított tortát. (ld. legfelső kép)

Isteni az illata és az íze is! Jó étvágyat!

Néhány hasznos tipp kezdőknek:
- Klasszikus, egyszerűbb verzió: Bacon helyett, csak kivajazom a jénai alját. Ekkor a sütési idő 5-10 perccel lerövidül.
- Ha több csirkemellel készítünk nagyobb adagot, akkor jobban meg kell nézni, hogy valóban átsült-e a közepe is.
- Ha üvegedényben sütöm, akkor a sütő bekapcsolásakor a rácsot is vegyük, majd azzal együtt tegyük be az edényt, mert ha a hideg üveg a forró rácshoz ér, azonnal szétpattanhat.

2 megjegyzés:

zs írta...

húúúúú, ez nagyon fincsi lehet, de inkább 4-5 személyes adag, nem?

Zöldpötty írta...

az is, próbáld ki! :)
inkább 3-4személyes adag, mi 2en szoktunk enni belőle (illetve még nagyon kisétkű gyerekek). Inkább marad másnapra, amit szeretek, valószínűleg ezért írhattam 2személyt....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...