Oldalak

2011. május 22., vasárnap

Epres-maricpános bonbon

Ez volt a nap fénypontja! Mármint, amikor készen lett! Annyira örültem neki, hogy az ÖSSZES kijött formából, mint egy óvodás egy új/megtalált plüssállatnak! Igen, ugráltam, örömködtem és kicsit sikongattam :) Ja, igen: polikarbonáttal csináltam. 2. kísérlet volt, az elsőnél egy pár darab benne maradt, amit kénytelen voltam kimosni... Szóval úgy tudom, hogy polikarbnál a temperálás minősége igencsak lényeges.  

A temperálás még mindig a mumusom. Az addig még oké, hogy letemperálom jól a csokit (remélem), de sose tudom, hogy mire belekerül a formába, addigra esetleg lehűl és majd később nem fog kijönni, stb. Esetleg egy elrontott temperálással melegen teszem bele, akkor meg az a baj... Igen, gyorsan kell vele dolgozni, tudom. És akkor még mindig ott van a "maradék", amiből a töltött bonbon talpa készül, újratemperálás ismét, de még mindig marad, még mindig, még mindig és sosem fogy el :) Na jó, most a bonbon után készítettem szép (tervezetten) nagy kerek tábla csokit mindenféle finomságokkal a tetején. 

Na de mi is készült ma? 
Indulás: 1 óra múlva jön egy ismerős aromaterápiás kezelésre-masszázsra, addig épp van időm előkészülni. 
Praliné Paradicsom receptje alapján álltam neki eperpürét csinálni, ami pikk-pakk készen is lett. Ezzel párhuzamosan egy eper-rebarbara lekvár is készült. Persze rotyogás közben jutott eszembe, hogy nem passzíroztam át, de ez van. Eperpüré kész, lekvár rotyog, közben elkezdem a csokiburkot. 20 perc múlva már illóolajozni fogok, húzzunk bele. 

Temperálás kész (itthon találtam kakaóvajat, azt reszeltem hozzá a "legújabb" módszer alapján), formáva öntöm, odaütögetem, picit várok, kiöntöm, szilárdul. Ismerős lemondja, pedig fáj ám a dereka, de majd jön holnap reggel. Nos, én nem bánom, mert épp nagyüzemben voltam. 
Kész a burok
Töltelék benne, cicának is tetszik:)


Szóval akkor folytattam. Lekvár közben kész lett, bele üvegbe, eperpüré kihűlt de sebaj, csak a marcipánt keveredett el benne picit nehezen, amit belereszeltem. Így legalább nem kellett várni, hogy mehessen a formába, beleadagoltam (most épp kiskanállal), majd csokitemperálás, lezárás, és szilárdulás.

És izgulás....

Közben a maradék csokiból alkottam egy táblás csokit: kiöntöttem egy sütőpapírra, szépen elkentem, hogy kerek legyen, majd megszórtam finomságokkal. Ezek kerültek rá: 
- sózatlan pisztácia darabkák (Ázsia)
- mogyoró krokant (Ázsia)
- belga csokikaviár (Hedonismtól kaptam postán, köszi!:)
- cseresznyés robbanóscukorka (Hedonism szintén)
- kandírozott citromhéj (ez is postán Hedonismtól)
Színes, finom, kerek tábla csokoládé
Szerintem szép lett:) 

Kivettem a hűtőből. Volt, ahol nem sikerült lezárni rendesen. Nem sok esélyt adtam, hogy kijöjjön. Megfordítom és elkezdtek kipotyogni. Jó, a könnyeim nem kezdtek potyogni, de azért nagyon örültem. Picit "megcsavartam" a formát, jött a többi  is szépen egymás után! Az utolsóval küszködtem egy kicsit, de csak sikerült. Hűű, hát én nagyon boldog voltam! Aztán megkósoltam, és még inkább. A töltelék is szuper és a burok sem lett vastag.  Büszke voltam vagyok magamra! Ez jól sikerült! :) És ezt nem csak én mondom. 

(Lehet, hogy ez most nagyképűnek tűnik, pedig csak nagyon nagy sikerélmény volt, és úgy örülök neki! Érdemes volt megdolgozni érte 2,5 órán át. (Ebben az eperpüré és a lekvár készítése is benne van a bonbon mellett.)

A recept
20-25dkg étcsoki a burokhoz+lezáráshoz

A töltelékhez pedig eper, kis méz, citrom. Epret megmosni, leturmixolni, (leszűrni, ha nem szereted a magokat, nekem jó volt így is), lábosban melegíteni, összesűríteni egy kis citrommal és mézzel. Majd belereszelni egy kis marcipánt, amíg olyan jó krémes nem lesz. Fontos! A tölteléket kihűlve tegyük a burokba, mert különben megolvasztja a burkot. 20 deka eperből csináltam a 32db-os bonbonformámhoz. Háát, éppen csak elég volt. Inkább maradjon egy picit több :) 

Bonbonkészítés előtt ajánlom olvasásra a következő cikkeket -szerintem- profi bonbonosoktól, igazán hasznosak: 

3 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Ez nagyon szuper lett!!! Ugye mondtam, milyen egyszerű marcipános-gyümis bonbonokat csinálni? :) Nagyon csábító a félbevágott fotó, de a kedvenc a macsekos :D

Gesztenye receptjei írta...

Fanni! Nagyon szép lett, tényleg ügyes vagy. Annyira örülök, ha valakinek sikerül és átéli azt amit én minden alkalommal. Izgulás, aztán nagy boldogság:-))
Lehet valaki nem érti, hogy miért dolgozik valaki pár darab csokiért 2,5 órát, de az biztos még nem is evett saját készítésű csokit, pedig hatalmas a különbség a bolti bonbonok és e között.
Ha valamiben eper és marcipán van, nem lehet neki más nevet adni, ezért lett nálam is ez:-))))
Én se lestem:-))

Zöldpötty írta...

Erinacea!
Tényleg nagyon egyszerű, köszönöm a tanácsokat:)

Gesztenye!
A boltihoz nem hasonlítanám nyilván. De a kézműves bonbonok azért nagyon finomak. És a sajátom is, mert megdolgoztam érte:) A baj vele, hogy gyorsan fogy. Ha lenne még formám, akkor ennyi idő alatt kb. a 2x ennyi is elkészült volna...
Szerencsére becsomagoltam 2 pici csomagot a családnak (csak még nem kapták meg), az szerencsére még épségben van:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...