Oldalak

2011. április 7., csütörtök

Macaron

A gyönyörű macaronok

És igen, megcsináltam életem első macaronját egy hónap rákészülés után!!! :)))

Huh, jó hosszú napom volt kedden...6órát voltam a konyhában. Ennyire hosszúra nem terveztem, de ez lett belőle. "Csupán" macaront és bonbont gyártottam....kísérleteztem. Most jöjjön a macaron, de a bonbon és a múltkor készült pizzáscsiga, illetve tejlekvár is érkezik hamarosan a Zöldpöttyre. 

Szóval szerintem a többség már hallott a macaronról. Aki nem: egy habcsók szerű francia édesség, amit Budapesten és környékén is egyre több helyen lehet kapni ( pl. Zazzi cukrászda, Auguszt cukrászda). Nem olcsó...de nagyon finom. És a készítését egyfajta misztikum lengi körül. Na ezért nem mertem nekiállni az elmúlt 1 hónapban! :) Gyűjtöttem a bátorságot, energiát, lelkesedést és a hozzávalókat! :) 

Na jó, csak a mandulaliszt/apróra darált mandula beszerzése volt számomra kicsit bonyolult. De csak, mert nincs itthon (kávé)darálóm, mandulalisztet beszerezni pedig csak kevés helyen lehet. (T.Nagy Tamásnál állítólag 2200Ft...de valaki tudja hány dekás?) Szóval a vége az lett, hogy vettem hántolt mandulát (kb 700(!) HUF a 10deka, ami szerintem nagyon drága!) és elvittem anyához és az ő kávédarálójában ledaráltam.
Sütés előtt és után
Volt egy receptem, ami kicsit bonyolultnak tűnt (és a többi) is... Öregítsem a tojást (kvázi számoljam ki előre hány nap múlva fogok ráérni elkészíteni), várjak, pihenjen, üssem oda, de fordítva stb. Nem egy szimpla keverjem össze a hozzávalókat és tegyem be a sütőbe cucc. Legalábbis azt hittem.

Aztán a figyelmembe ajánlották Latsia macaron receptjét, amit elolvasva tényleg gyerekjátéknak tűnik az elkészítése. Nem volt benne semmi fakszni (pl. tojásöregbítés), és tényleg úgy írta le, mint ami a világ legegyszerűbb receptje, és nem is érti, hogy mi ez a misztikum körülötte. Most már én sem :) 

Ugyanis szenzációsan sikerült és tényleg nem nehéz!!! :) Sokan dicsérték, ráadásul nekem is ízlik, úgyhogy önbizalom és nagyképűség ide vagy oda: nagyon BÜSZKE vagyok magamra, hogy elsőre ilyen jó lett. És Latsiának köszönöm, hogy ilyen szuper receptet adott, Gesztenyének pedig, hogy figyelmembe ajánlotta.

Na de hogy is kell ilyet csinálni? A csokis macaron receptjét itt találjátok Latsiánál. A receptben található mennyiségből nekem 55-60(összeragasztott) macaron lett (mínusz amennyi ragasztás közben a számban landolt:)))

Sok hozzáfűznivalóm nincs, a receptet nem írnám le, mert nem módosítottam rajta.Csupán követni kell az útmutatást:) 

Csupán egy-két dologgal egészíteném ki, gondolati sorrendben:
1. Nekem 3 tojásfehérje elég volt.
2. Nagyon finom, de nagyon tömény a csokikrém. De szuper recept más sütikhez is.
3. Tényleg a krémen múlik az íze.
4. Igyekeztem valóban szuper minőségű alapanyagokat használni. (Jó, nagy zsák Callebaut csokival könnyű, tudom...:)
5. Igen, még a Van Houten kakaómat is kinyitottam a kedvéért.
6. Összeragasztás után tényleg érdemes még egy napot várni és isteni lesz!
7. Én 2ek kakaót tettem bele
8. A 30perces pihentetés előtt néhányszor odacsapkodtam a tepsit, hogy a légbuborékok kijöjjenek.
9. Azóta megtudtam, hogy az öregítést azért ajánlják a franciák, mert úgy folyósabb lesz a tojás, veszít a súlyából és ezáltal kevesebb/kisebb légbuborékok lesznek benne.
10. Nekem pár szétrepedt, mert még maradt benne buborék. (De az ízén nem változtatott!)
11. Igen, nehéz egyformákat nyomni a habzsákból (kiskanállal is lehet), de szinte mindegyiknek lesz párja a végén. Azért törekedjünk egyformára :)
12. Érdemes hideg krémmel ragasztani, mert ha még meleg, akkor szétcsúsznak. (Én megpróbáltam :)
13. Talán egy picit lehetett volna magasabb. De mitől lesz magas? Azt nem tudom...
14. Tedd egy picit távolabb egymástól a halmokat, mint elsőre gondolod :)

Hajrá! Nálam még lehet, hogy a héten jön a következő adag! :) Aki kér belőle, most szóljon! :)
És ha valaki ez a recept alapján nem próbálja ki, sose fogja...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...