Oldalak

2011. március 22., kedd

"Víz a városokért, városok a vízért"- A Víz Világnapja 2011

„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." /Saint-Exupéry/


Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a VÍZ VILÁGNAPJÁNAK

A Föld felszínének 71%-át víz borítja, de ebből csupán 3% édesvíz (annak is 2,2%-a jég formájában van). Az emberi test 75%-a vízből áll. Földünkön lassan 7milliárd ember él, akik közül a többség nap, mint nap használja otthonában a vizet. Szerencsésnek mondhatják magukat, mert rengetegen vannak, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk, hogy vizet találjanak, de az sem túl tiszta... 
De például a Csendes-óceán, hiába egy hatalmas víztömeg, a közepén már 2 kontinensnyi szemétsziget kering. Mindenféle található benne a nejlonzacskótól a fogkefén át a műanyaghajókig. Igen, többnyire műanyag, mesterségesen előállított "szemetek", melyet nem tud lebontani a környezetünk. 

Azt gondolom, hogy az embereknek egytől egyig- különösen a fejlett világban élőknek- oda kell(ene) figyelniük a környezetükre és a mai nap okán, külön kiemelem, hogy a vízfogyasztásra. Magyarországon például a lakosság nagyrészénél a csapból iható víz folyik. Nem feltétlen kell műanyag palackba zárt ásványvizeket fogyasztanunk, ahol aztán a palack megy a csendes-óceáni szemétszigetbe... Aki nem szereti a csapvíz ízét, nekik is már mindenféle víztisztító berendezés a rendelkezésükre áll néhány ezer forintért. 
És akkor jöhet még, hogy fogmosás közben zárjuk el a csapot, ne folyóvízzel mosogassunk, stb. de szerintem (remélem?) ezekkel már mindenki tisztában van, és mindenki odafigyel a saját környezetére. További tippeket  a lenti linkeken találhatunk.

Az ember mikrokörnyezete csak egy pici elem a puzzle-ből, de egy puzzle-t nem lehet kirakni, ha hiányzik egy darabja. Mindenki felelős a saját környezetéért.

További információk, események, versenyek a  2011-es Víz Világnapnak magyar és angol nyelvű honlapján olvashatók.


update:
Magyarországon először adták át a Víz Jószolgálati Nagykövete címet- Takács Nikolasnak- zenéjével hidat teremthet a Duna két partján élő magyar és szlovák állampolgárok között. (Ez nem inkább politika? :o)
Giorgio Armani vizet ajándékozott FB és a honlap
 






A fotó a www.unwater.org/worldwaterday oldalról van.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...