Oldalak

2011. március 19., szombat

Végre főztem, nem csak sütöttem! - avagy thai est Rita konyhájában

Múlt héten egy thai főzőesten vehettem részt Hadarik Rita vezetésével, aki a reformkonyha egyik híve, amint ezt a Rita konyháján is végigkövethetjük. Ezúton is köszönöm a lehetőséget:)

Sajnos fotóim nincsenek az eseményről (mert hát főztem:), de mivel a tv2 forgatott egy pár órán keresztül a Talpig Nő című műsorához, ezért nemsokára videóm lesz róla, illetve lehet, hogy képek is. Majd felteszem. A műsor, ha minden igaz, március 27-én lesz 11.50-kor, de ezt az infót még szeretném megerősíteni. De mindenesetre utána fent lesz az interneten, so no problemo... Tévém úgysincs, én is a neten fogom megnézni szerintem. 

Szóval mielőtt rátérnék a menüre... A koncepció egy kicsit más volt, mint amikor eddig főzőtanfolyamon jártam. Na, nem mintha túl sokszor lett volna rá lehetőségem pénzem...de tavaly szülinapomra befizettem magam a Csillagánizs Bonbonok világa kurzusára (én még Juhos Józsefnél voltam..). 
Na de vissza a thai esthez: összesen 4 fogás volt, és 8-an voltunk. A csapatot Rita úgy osztotta be, hogy egy-egy páros egy-egy fogást készít elő- mivel a thai konyhában az előkészítés a hosszú idő, maga a sütés-főzés csak pár perc, szóval elég sokáig tartott volna, ha mindenki minden fogást előkészít magának, aztán megfőzi/süti. Így is kb. délután 5-től este fél10-ig ott voltunk, de az a forgatás miatt volt. Ez egy picit meglepő volt számomra, mert a korábbi tapasztalatom miatt úgy gondoltam, hogy mindenhol az a szokás, hogy -oké párosával dolgozunk a munkahelyek miatt-, de mindenki minden fogás elő-és elkészítésében részt vett. 

Na de sebaj, így legalább én lettem a rákpucoló "mester" Krisztával:) Ugyanis az első fogás gyors kókuszos garnéla/királyrák volt chilis-mangós és korianderes mártogtóssal. Húú, ezt valami isteni finom volt!!! Ezt tuti megcsinálom itthon is. Nekem ez jött be legjobban! Tulajdonképpen a megpucolt királyrákot tojásba mártottuk, aztán meghempergettünk pankoban*, majd megint tojás és kókuszreszlék (!!!), majd be a sütőbe és pár perc múlva kész is volt! Ez valami isteni finom volt! Ja, és hozzá a mangós szósz- amit én csináltam:)- és a korianderes is tutijó volt!

Ezalatt egy másik csapat a kókusztejes zöldséglevest készítette. Ehhez nem nagyon tudok hozzászólni, mert én csak ettem belőle, az elkészítését, csak receptből tudom... Finom volt, de a zöldséglevest még mindig nem szeretem. Szívem szerint összeturmixoltam volna, hogy csak egy nagy massza legyen :)

Ezután jött a főétel. Ami pedig.... (lapozom a receptet:).... gyömbéres, kesudiós pirított kacsa volt üvegtésztával, zöldségekkel, szójaszósszal megpakolva és wokkal megsütve pár perc alatt. Szerintem magáért beszél. Annyit tennék hozzá, hogy a szójaszósszal túl nagy barátságban nem voltam eddig, mert "csúnya barna lesz tőle az étel", de most megtudtam, hogy csak sózza és színezi a kaját, úgyhogy az enyémen is volt... Illetve nekem újdonság volt, és itthon is használható ötlet (ha lenne mélyhűtőm...), hogy, ha a kacsát félig lefagyasztjuk, akkor után tudunk belőle nagyon vékony szeleteket vágni, amelyek pikk-pakk megsülnek az "elektromos wokban". 

Na és az utsó a desszert volt, amit igazából a legelején kezdtünk el csinálni, mert hűlnie kellett: gyümölcsös szusit ettünk. Csillagánizsos (neeem, ez most nem az a csillagánizs, egy másik, de mégis az :))) tejberizst főzött a desszertfelelős csapat- amíg én rákot pucoltam-, majd az kilapítottuk egy tepsiben, hűtő. 1óra (?) múlva kivettük, tettünk bele gyümölcsöket (kivi, eper, grapefruit, de nyilván bármi lehet), és felcsavartuk, mint egy piskótatekercset, majd szépen is "darabokat" vágtunk belőle. Persze ekkorra már degeszre ettük magunkat, többen már elvitelre kérték az adagjukat, aki meg úgy sem vitt, az a gyönyörű szép (höhö) szusi-tálalásomat esetleg a tévében megnézheti majd, ha bevágják :) 

Ja igen, és minden fogást megettünk a szépen megterített asztalnál :). Ami nem szokványos, de ha jól tudom, most a tv miatt volt így. Egyáltalán nem bántam :).

Ez volt a Rita konyhája thai főzőtanfolyama. Jól éreztem magam, és örülök, hogy most főztem is, mert többnyire sütni szoktam, "normális főételt" csak ritkán alkotok :).

Aztán tessék nézni a Talpig nő c. műsort március 27-én 11.50-kor a tv2-n! De tilos röhögni az értelmes/tlen nyilatkozataimon, ha véletlen azt is beleteszik:))) 

Na, de kíváncsi lennék arra is, hogy máshol hogyan néz ki egy főzőtanfolyam, mert gondolom séf-függő a dolog. Én mennék még szívesen, de aki volt már, vagy tartott főzőkurzust (ez egy név nélküli célzás:) elmondhatná, hogy ő miket tapasztalt. És akik ott voltak velem a thai esten?

Már megint mennyit írtam...

------------
* A panko japán zsemlemorzsa, ahol csak a kenyér belsejét használják hozzá, és az is kicsit nagyobb darabos mint, a mi zsemlemorzsánk.

Ez nem promóció volt, de valahol a poszt "támogatója" a Rita konyhája, Rita főzőiskolája, a Miele, a tv2 és a Csillagánizs, ha már ennyit linkelgettem őket :))))

A fotó a Rita konyhája weboldalról származik. 

2 megjegyzés:

Beastie írta...

Én voltam a gyümölcs szusi felelős csapat nagy része. Nagyon jó kis est volt, annak ellenére, hogy a forgatás sokat tört a lendületen, de így is egyszerre 4 étel készült. Nagyon tetszett és örültem, hogy először részt vehettem ilyen főző tanfolyamon.

Zöldpötty írta...

Nagyon szép kis szusik lettek :) A tekercselés a te műfajod volt! :D
... és innen már könnyű folytatni a sort a további kurzusokkal. De lehet, hogy neked nincs rá szükséged, habár inkább Michelin-inspektornak kéne menned, ahogy elnézem :))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...